Thuis lezen

Op deze pagina vindt u verschillende tips voor ouders om hun kind te helpen met lezen.

Tips voor ouders en leerlingen

Het goed kunnen begrijpen van geschreven teksten is enorm belangrijk. In dit document hebben we een aantal tips voor ouders en leerlingen verzameld om op een leuke manier de leesvaardigheid van leerlingen te ondersteunen.

Download Tips voor ouders en leerlingen

 

Tien gouden voorleestips

Wilt u graag voorlezen maar weet u niet zo goed hoe dat het beste kan? Bekijk deze tips!

Download Tien gouden voorleestips 

 

Squla leesbingo

Wie heeft als eerste zijn of haar leesbingo kaart vol?

Download Leesbingo Squla

Maak je eigen bingokaart en deel hem met je vrienden

Download Leesbingo Squla leeg

 

Wie? Waar? Wat?

Wie heeft Waar Wat gedaan? Praat tijdens en na het lezen samen over de tekst. Gebruik hiervoor de Wie-Waar-Wat picto's.

Download Wie-Waar-Wat picto's (PDF)

Download Wie-Waar-Wat picto's (Word)

 

Boekenkletsen

Vertel aan de hand van deze kletskaart over je boek. Als je er een video van maakt kun je deze delen met anderen zodat zij snel weten waar het boek over gaat.

Download Boekenkletskaart

 

Samen is leuker dan alleen!

Er zijn verschillende manieren om samen een boek te lezen. Een daarvan is theater- of toneellezen waarbij je samen een tekst leest. Net als in het theater heeft iedereen hierin zijn eigen rol. Op deze website zijn een aantal gratis teksten te downloaden. Daarnaast zijn er ook theater- en toneelleesboeken te krijgen in de bibliotheek.

 

Liever luisteren?

Naast het lezen van boeken, is het ook fijn om te luisteren naar verhalen. Dit kan op verschillende manieren:

  • De verhalen in de voorleeshoek zijn tijdelijk gratis te beluisteren. Door de filmpjes te bekijken, kun je ook meekijken in het boek.
  • Via de Bibliotheek online kun je naar boeken luisteren.
  • Luisteren en lezen? Yoleo biedt de mogelijkheid om zelf mee te lezen bij voorgelezen boeken. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen hier gratis gebruik van maken.

 

Het huis niet uit? Lees lekker digitaal!

Het huis niet uit, maar je wilt wel een nieuw boek? Er zijn veel verschillende manieren om digitaal een nieuw boek te lezen.

  • Via de online bibliotheek kun je digitale boeken lenen. Kinderen met een bibliotheekabonnement kunnen hier gratis inloggen. Een bibliotheekabonnement is gratis voor kinderen t/m 18 jaar.
  • Digitale prentenboeken zijn er voor kinderen in alle leeftijden. Bekijk samen de prachtig vormgegeven prenten die een mooi verhaal vertellen.

 

Maar wat dan?

Soms is het best lastig om een leuk boek of een leuke tekst te vinden. Hieronder een aantal tips:

  • Deze tiplijsten helpen je bij het vinden van een leuk boek op basis van onder andere je eigen interesses. 
  • Dia-plus heeft een heel aantal informatieve teksten gratis beschikbaar gesteld. Ga naar deze website en log in als docent met onderstaande gegevens. Gebruik voor leerlingen in het basisonderwijs de teksten met niveau ‘naar 1F’ of ‘1F’. Sterke lezers in de bovenbouw zouden eventueel ook de teksten op niveau ‘naar 2F’ en ‘2F’ kunnen lezen. Gebruikersnaam: demo11806doc05 Wachtwoord: 9R&bn4F

 

Lezen is meten!

Houd bij hoeveel je leest! Maak zelf een leesmeter en kleur per bladzijde die je gelezen hebt een vakje in. Bedenk voor jezelf een beloning als je je hele leesmeter volgekleurd hebt. Geen zin om zelf een leesmeter te maken. Gebruik dan bijvoorbeeld de leesmeter van Marant.

Download Leesmeter Marant